Mikä on generaattori?

Generaattoreista puhutaan usein aggregaattien yhteydessä, mutta mikä generaattori oikeastaan on ja mitä hyötyä generaattorista on?

Wikipedia osaa kertoa että generaattori (sähkögeneraattori, varavoimakone, varavoimageneraattori) on työkone joka osaa muodostaa sähköä (eli sähkövirtaa) mekaanisesta liike-energiasta.

Arkikielessä käytettynä generaattori tarkoittaa samaa kuin aggregaatti – eli yksinkertaisesti kone joka tuottaa moottorin liike-energiaa käyttämällä sähkövirtaa jota voi käyttää kodinkoneiden, työkalujen ja muiden laitteiden pyörittämiseen. Generaattorilla saatetaan kuitenkin tarkoittaa suurempaa ja tehokkaampaa, esim. työmaalle tai sairaalaan sopivaa, aggregaattia.

Generaattoreiden rakenne on muuttunut vuosien varrella, ennen vanhaan generaattorit toimivat ns. manuaalisesti eli jonkun tarvitsi omalla liike-energiallaan panna generaattori vauhtiin – nykyään tämän hoitaa esim. polttomoottori, vesiturbiini tai höyry.

Genmac Urban G17000 aggregaatti, diesel.

Esimerkki suuresta aggregaatista jota voitaisiin myös kutsua generaattoriksi.

Generaattorin toiminta

Generaattori koostuu kahdesta tärkeästä komponentista: seisojasta (tai staattori) sekä pyörästä (tai roottori), joiden avulla se tuottaa sähköä. Generaattorin mallista riippuen kone voi tuottaa sähköä joko staattorin tai roottorin avulla. Generaattorin toimintaperiaate on yksinkertaisesti se että generaattori pyörittää (bensiinin tai dieselin moottorin voimalla) magneettia rautalangan lähellä ja saa elektronit virtaamaan lankaa pitkin generaattorin virtapiiriin.

Sähkögeneraattorin toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon. Generaattorissa on magneettikenttä jonka sisällä pyörii sähkönjohdin (kuparilanka) johon indusoituu generaattorin tuottama jännitä ja sitä kautta myös sähkövirta. Jännitteen suuruus riippuu siitä kuinka voimakas magneettikenttä generaattorissa on sekä roottorin pyörimisnopeudesta. Kun johdinta pyöritetään magneettikentän sisällä, synnyttää se liike-energiaa joka johtimen kautta muuttuu sähköenergiaksi.

Katso video joka esittelee generaattorin toimintaperiaatteen

Generaattorin tuottama sähkö

Jos generaattoria käytetään verkkosähkön tuottamiseen (kuten yleensä on tarve esim. kotitalouksissa) on tärkeää että generaattori on ns. tahtigeneraattori joka tuottaa vaihtosähköä jonka taajuus on 50 tai 60 Hz. Jos taajuus ei ole oikea voi se johtaa siihen että sähkökoneet joiden kanssa käytät generaattoria vaurioituvat.

Tahtigeneraattorin tuottamaa sähköä voidaan käyttää esim. sähköttömän kesämökin kodinkoneiden pyörittämiseen tai työmään koneiden pyörittämiseen tai esim. sairaalan varavoimana.

Aggregaatti omakotitaloon

Minkälainen aggregaatti sopii omakotitaloon?

Äkillinen sähkökatkos voi tulla kalliiksi! Sähkökatkos voi tuhota sähkölaitteita, pakastetut ruokasi pilaantuvat, putket voivat jäätyä talvisin ja mikäli asut maaseudulla voi sähkömiehen saaminen paikalle kestää kauan. Tehokas aggregaatti on oiva valinta omakotitaloon mikäli haluat varmistaa jatkuvan sähkönsyötön esim. myrskyn tai muiden tuhojen varalta.

Kuinka tehokas aggregaatti sopii omakotitaloon?

Mitä laitteita aggregaatin tulee pyörittää talossasi? -on tärkeä kysymys johon sinun täytyy tietää vastaus kun suunnittelet hankkivasi aggregaattia omatkotitaloon. Generaattorin pyörittämiä laitteita voivat olla muun muassa:

 • omakotitalon valaistus
 • omakotitalon lämmityslaitteet (esim. lämpöpumppu)
 • vesipumppu juomavettä varten
 • keittolevyt ja uuni ruoanlaittoa varten
 • jääkaappi ja pakastin
 • televisio, radio, laturit
 • sähkötyökalut (porakone, sirkkeli jne.)

Jokaisella sähkölaitteella on oma sähköntarpeensa joka ilmaistaan joko wateissa (W) tai kilowateissa (kW) ja tämä on siis se määrä sähköä jonka laite tarvitsee ensinnäkin mennäkseen päälle ja sen jälkeen pysyäkseen käynnissä. Sähköntarve vaihtelee tietenkin erilaisten laitteiden välillä:

 • jääkaappi voi kuluttaa 0,3 – 1,3 kW vuorokaudessa riippuen tilavuudesta
 • pakastin voi kuluttaa 0,5 – 1,5 kW vuorokaudessa
 • liesi + uuni -yhdistelmä kuluttaa noin 1,5 – 2,0 kW vuorokaudessa
 • pienet sähkölaitteet (kahvinkeitin, leivänpaahdin, vedenkeitin jne.) kuluttavat n. 0,1 kW per 10 minuuttia käyttöä
 • televisio kuluttaa n. 0,08 – 0,5 kW tunnissa
 • vedenlämmitys kuluttaa noin 1200 kWh vuodessa per henkilö
 • hehkulamppu 0,04 – 0,06 kW/h
 • halogeenilamput 10-50 W 0,01 – 0,05 kW/h
 • energiansäästölamppu 0,01 – 0,02 kW/h
 • loisteputki 36 W 0,04 kW/h
 • öljypoltin 200 – 500 kWh/v

Aggregaatin maksimiteho on aina suurempi kuin aggregaatin tuottama jatkuva teho ja tämä sinunkin tulee ottaa huomioon kun etsit omakotitaloon sopivaa aggregaattia. Osa laitteista vaatii nimittäin suuremman määrän sähköä käynnistyshetkellään ja jatkuvassa käytössä sähköntarve laskee ja kaikkien laitteiden, jota käytät samanaikaisesti, sähkönkulutus tulee siis ynnätä kun mietit sopivan tehokasta aggregaattia taloosi.

Muista että herkkiä sähkölaitteita kuten televisiota, radiota, jääkaappi, tietokonetta jne. varten tarvitset aggregaatin jossa on digitaalinen invertteri. Digitaaliset invertterit tuottavat laadukkaampaa ja tasaisempaa sähköä joka sopii herkille sähkölaitteille. Tavallisen aggregaatin kanssa nämä laitteet saattavat vaurioitua.

1-vaihe, 2-vaihe vai 3-vaihe aggregaatti omakotitaloon?

Aggregaatin tuottama teho jakautuu vaiheiden määrän mukaan, eli esim. 5 kVA aggregaatista jossa on 3-vaihetta saat vain 1,5 kVA per vaihe. Tämä sinun tulee ottaa huomioon kun suunnittelet mitä kaikkia sähkölaitteita aggregaatin tulee pyörittää. Etenkin kun mietit kuinka monta sähkölaitetta aggregaatin tulee samanaikaisesti käynnistää ja pitää käynnissä.

Näin toteutat omakotitalon sähkönsyötön aggregaatilla

 1. Koko talo tulee kytkeä pois valtakunnan sähköverkosta jotta aggregaatti voi tuoda sähköt koko omakotitaloon.
 2. Sähkölaitteet jotka kuluttavat erityisen paljon sähköä kannattaa sulkea kokonaan jotteivat ne syö sähköä ja näin aiheuta ylikuormitusta aggregaatille.
 3. Sinun täytyy tehdä oma liitäntä sulaketauluun aggregaattia varten.
 4. Ammattitaitoisen sähkömiehen täytyy tehdä liitännät. Asennus vaatii verkonvaihtokytkimen sähkökeskukseen.
 5. Mieti minne aiot sijoittaa aggregaatin: monet sijoittavat aggregaatin ulos koska se vaimentaa aggregaatin melua. Muista että aggregaatti täytyy suojata kosteudelta, voit sijoittaa sen esim. vajaan tai varastoon omakotitalon pihalle.
 6. Aggregaatin sijoittamisessa tulee sinun myös huomioida ettei aggregaatti saa kuumentua liikaa: se tarvitsee reilusti hengitystilaa ympärilleen.
 7. Pidä myös mielessäsi että aggregaatin hankkiminen omakotitaloon on pitkäaikainen ratkaisu, saatat siis tarvita huoltoa ja varaosia aggregaattia varten. Tässä tapauksessa tunnetut merkit nouset halvempien valmistajien ohi.

Aggregaatti asuntoautoon & matkailuautoon

Aggregaatilla saat sähköä asuntoautoon & matkailuautoon

Aggregaatti voi tuoda kaikki kodista tutut lisämukavuudet matkailuautoiluun. Aggregaatin voimalla voit pyörittää televisiota, digiboksia, radiota, mikroaaltouunia, ladata akkuja ja niin edelleen. Vaikka matkailuautolla usein mennäänkin ns. korpeen rentoutumaan on lisämukavuudet kiva olla toiminnassa esim. muiden perheenjäsenten iloksi niin saa itsekin ottaa rennosti.

Aggregaatti matkailuautoon.

Mitä sähkölaitteita aggregaatin tulee pyörittää matkailuautossa?

Kun harkitset aggregaatin hankkimista matkailu- tai asuntoautoon on tärkeää että ensin mietit mitä kaikkia laitteita toivot että aggregaatti voisi pyörittää, koska sen perusteella voidaan tehdä päätelmä siitä kuinka tehokkaan aggregaatin tarvitset. Voit tarkistaa sähkölaitteiden kulutuksen itse kustakin laitteesta mutta tässä muutamia esimerkkejä:

 • Mikroaaltouuni kuluttaa n. 200 W/10 min
 • Pieni jääkaappi n. 300-800 W/vrk
 • Kahvinkeitin n. 100 W/10 min
 • Leivänpaahdin n. 100 W/10 min
 • Televisio + digiboksi n. 100-400 W/tunti
 • Kannettava tietokone n. 130-170 W/tunti
 • Autonsisätilanlämmitin n. 750-1500 W/tunti

Voit katsoa erilaisten laitteiden sähkönkulutuksen tästä.

Sanotaan että haluat aamulla esimerkiksi keittää kahvit, paahtaa leivät ja katsoa televisiota: kahvinkeitin vie 100 W, leivänpaahdin 100 W ja televisio 400 W ja tällöin saadaan sähköntarpeeksi = 600 W. Tämän lisäksi voidaan olettaa että jääkaappi on kokoajan päällä, joten lisätään summaan 800 W ja tällöin saadaan yhteensä 1400 W eli 1,4 kW. Tässä tapauksessa tarvitsisit aggregaatin jossa olisi vähintään tuo 1,4 kW maksimiteho (ethän pidä kuitenkaan kaikkia laitteita koko päivää päällä, vain hetkellisesti).

Eri aggregaattien tehoja voit helposti verrata aggregaatti vertailussamme.

Herkkiä sähkölaitteita varten tarvitset digitaalisen invertterin

Suurin käyttötarve aggregaatille matkailuautossa on ns. herkkien sähkölaitteiden käyttöön: eli televisio, radio, mikro, jääkaappi jne. Tavallisen aggregaatin käyttöä ei suositella näiden kanssa sillä sähkö ei ole tarpeeksi laadukasta tai tasaista jotta laitteet toimisivat oikealla tavalla. Herkkiä sähkölaitteita varten tarvitset aggregaatin jossa on digitaalinen invertteri. Nämä aggregaatit tuottavat uusimpia teknologioita hyödyntämällä ns. siniaalto-sähköä joka on tarpeeksi tasaista ja laadukasta jotta niitä voidaan käyttää televisioiden ja muiden herkkien sähkölaitteiden kanssa.

Kipor IG2000 digitaalinen invertteri

Matkailuautoon sopii pienikokoinen ja hiljainen aggregaatti

Etsiessäsi aggregaattia matkailuautoon tulee sinun myös huomioda tilanpuute: asuntoautot ja asuntovaunut ovat usein ahtaita ja näin ollen suuri ja painava aggregaatti ei välttämättä mahdu kyytiin. Pienikokoiset aggregaatit ovat käteviä myös siinä mielessä että ne ovat kevyitä, niissä on kantokahvat ja niitä on helppo siirrellä, eli voit tarpeen tullen ottaa aggregaatin mukaasi tai siirtää sen varastoon mikäli et käytä sitä pitkään aikaan matkailuautossasi. Pienikokoiset aggregaatit sopivat erinomaisesti matkailuautoon myös sen takia että ne ovat huomattavasti hiljaisempia kuin tavalliset aggregaatit. Jos aiot säilyttää aggregaattia sisätiloissa on tärkeää ettei se häiritse elämistä melullaan. Salkkumalliset aggregaatit ovat usein hiljaisempia kuin muut aggregaatit.

Tässä muutama ehdotus aggregaateista jotka sopivat matkailuautoon (digitaalinen invertteri, pieni koko ja hiljainen käynti):

Muista myös pitää aggregaatin kulutus mielessäsi kun etsit sopivaa mallia matkailuautoon. Yleisesti ottaen voidaan sanoa että bensiini-aggregaatit ovat edullisempia mutta kuluttavat enemmän, kun taas diesel-aggregaatit ovat hieman kalliimpia mutta kulutus on pienempää. Näin ollen voidaan todeta että bensiini-aggregaatti sopii sinulle jolla on vähemmän käyttöä aggregaatille ja diesel-aggregaatti sopii sinulle joka tiedät että aggregaatilla tulee olemaan paljon käyttöä. Diesel-aggregaatilla tulet säästämään polttoainekuluissa pitkällä ajanjaksolla.

Minkälainen aggregaatti sinulla on matkailuautossasi? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

Aggregaatti tuo sähköt mökille

Aggregaatti tuo sähköt mökille — sähköä jääkaapille, radiolle, lämpöpumpulle

Mökkikausi 2014 alkaa kohta, kuinka sinä olet valmistautunut sähkökatkoksiin? Sähkökatkokset ovat yleisiä mökillä: voi tulla myrsky joka kaataa puita sähkölinjojen päälle ja tällöin mökistä katkeaa sähköt pitkäksi aikaa. Kaikilla ei tietenkään ole edes sähköä mökillä, voi olla että mökki on saaressa tai muuten vain tavallisen sähköverkon ulottumattomilla jolloin aggregaatti on loistava tapa tuoda sähköt mökille.

Hanki aggregaatti mökille — et tarvitse kallista sähkösopimusta!

Tehokkaalla aggregaatilla saat sähköt koko mökkiin! Aggregaatilla voit pyörittää mökin valoja, työkaluja, jääkaappia sekä muuta elektroniikkaa kuten televisiota, radiota ja mikroa. Mökkikäyttöön sopivan aggregaatin valinta määrittyy pitkälti sen perusteella että tarviiko aggregaatin tuottaa koko mökin sähkö vai ainoastaan ns. herkät sähkölaitteet. Mikäli etsit koko mökin sähkötarvetta korvaavaa aggregaattia tulee sinun valita suuri ja tehokas aggregaatti (vähintään 3 kW) esim. aggregaatti Stanley SG5500. Tällä katat siis koko mökin sähkötarpeet: valot, jääkaapit sun muut vehkeet. Jos taas etsit aggregaattia tietyille laitteille esim. TV, radio, jääkaappi, mikro, työkalut tulee sinun valita aggregaatti jossa on digitaalinen invertteri sillä se on valmistettu ottaen huomioon näiden herkkien sähkölaitteiden tarpeet. Invertterikäyttöinen aggregaatti on hieman kalliimpi kuin tavallinen aggregaatti mutta se on sitäkin turvallisempi valinta ja syö vähemmän polttoainetta.

Haluatko panostaa laatuun vai hyväksytkö epävarmuuden?

Mökkikäyttöön soveltuvan aggregaatin valintaan vaikuttaa tietenkin myös budjettisi. Suurella budjetilla saat tehokkaan aggregaatin joka toimii varmasti, on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja jolle on huoltopalveluita sekä varaosia saatavilla helposti. Laadukkaalla aggregaatilla on myös jälleenmyyntiarvoa. Kun kerran pistät hyvän aggregaatin hyrräämään niin se ei sammu vasta kun polttoaine loppuu. Mikäli hyväksyt epävarmuuden voit huoletta hankkia hieman edullisemman aggregaatin. Edullisella aggregaatilla ei ole juurikaan jälleenmyyntiarvoa, varaosien ja huoltopalveluiden löytäminen saattaa olla vaikeaa, varsinkin jos merkki ei ole tunnettu. Edulliseen aggregaattiin saattaa tulla myös toimintavikoja jotka taas johtavat siihen että mökkisi on ilman sähköä.

Helposti siirrettävä aggregaatti sopii mökille

Mökillä ei koskaan tiedä koska sähköt menevät poikki ja tällöin pieni, kevyt ja helposti siirrettävä aggregaatti on kätevin vaihtoehto. Pieni aggregaatti sopii mainiosti esim. varastoon tai katokseen pihalle ja sen paikkaa voi helposti siirtää mikäli tarve vaatii. Siirrettävyys tuo lisämukavuutta etenkin jos aiot käyttää aggregaattia työkalujen kanssa mökillä – pienen aggregaatin voit ottaa mukaan esim. toiselle puolelle mökkiä mikäli sinun tarvii käyttää työkaluja siellä. Pieni ja kevyt aggregaatti sopii myös mukaan otettavaksi esim. veneeseen. Pienissä aggregaateissa on myös se etu että niissä on kätevä kantokahva jolla aggregaatin nostelu käy kevyesti. Helposti siirrettäviin aggregaatteihin kuuluu muun muassa seuraavat mallit:

Aggregaatti sopii loistavasti mökin tarpeisiin

Hyvä aggregaatti voi olla paras mökki-ystäväsi! Mökkikäyttöön tarkoitettu aggregaatti pyörittää m.m. seuraavat laitteet ja koneet:

 • aggregaatti pitää lämpöpumpun käynnissä
 • aggregaatilla voit käyttää työkaluja esim. klapikone ja muut puutarhatyökalut
 • aggregaatilla voit ladata akkuja
 • aggregaatilla saat sähköä mökin televisioon, radioon, kaasujääkaappiin, mikroon jne.
 • aggregaatilla saat lisävoimaa aurinkopaneeleihin

Keksitkö lisää hyviä vinkkejä mökki-aggregaatin valintaan? Kerro vinkkisi kommenteissa!

Vertaa aggregaatteja ja löydä mökkikäyttöön sopiva aggregaatti

Vertaa aggregaatteja tästä

Voiko aggregaatin melua vaimentaa?

Monet pohtivat voiko aggregaatin melua vaimentaa jollain tavalla sillä etenkin suuret ja tehokkaat aggregaatit pitävät melkoista melua kun moottori käy 4 500 kierrosta minuutissa aggregaatin tuottaessa sähköä. Suurten aggregaattien melutasot saattavat mennä jopa yli 100 db täydellä teholla/kuormalla. Mökkinaapuritkin saattavat tulla valittamaan mikäli aggregaatti painaa täyttä vauhtia vuorokauden ympäri.

Onneksi on olemassa tapoja joilla aggregaatin melua voi vaimentaa!

1. Rakenna aggregaatille pakoputki

Pieni pakoputki vaimentaa aggregaatin melua tehokkaasti mutta samalla se vie siltä tehoja ja nostaa polttoaineenkulutusta.

2. Sijoita aggregaatti vajaan/äänieristettyyn/syrjäiseen paikkaan

Helpoin tapa vaimentaa aggregaatin melua on tietenkin se että sijoittat aggregaatin esim. vajaan tai johonkin muuhun syrjäiseen paikkaan mistä melu ei kanna asutusalueelle. Yksi hyvä keino on myös kaivaa aggregaatille oma kuoppa maahan, tässä pitää kuitenkin varoa ettei vesi/lumi pääse valumaan kuoppaan.

3. Valmista aggregaatille kotelo tai osta salkkumallinen aggregaatti

Aggregaatin melua voi vaimentaa myös sillä että valmistat aggregaatille oman kotelon jonka sijoitat aggregaatin ympärille. Voit myös tietenkin ostaa tämmöisen salkkumallisen aggregaatin suoraan verkkokaupasta.

Keksitkö sinä lisää keinoja? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Diesel

Diesel-aggregaatti sopii sinulle joka aiot käyttää aggregaattia usein sillä polttoaineenkulutus on huomattavasti pienempää kuin bensiini-aggregaateissa. Diesel-aggregaatin hinta on kuitenkin hieman korkeampi mutta yleensä se on vain merkki tuotteen laadukkuudesta.

Katso kaikki diesel-aggregaatit tästä

Bensiini

Bensiini-aggregaatti sopii sinulle joka tiedät että tulet käyttämään aggregaattia harvemmin, esim. vain silloin kun sähköt menevät poikki myrskyn takia. Bensiini-aggregaatit ovat hieman halvempia mutta ne kuluttavat enemmän polttoainetta kuin diesel-aggregaatit.

Katso kaikki bensiini-aggregaatit tästä

Digitaaliset invertterit

Aggregaatti joka on varustettu digitaalisella invertterillä tuottaa niin sanottua sini-aaltosähköä joka on laadukkaampaa kuin normaalin aggregaatin tuottama sähkö. Digitaaliset invertterit sopivat herkille sähkölaitteille kuten televisioille, radioille ja jääkaapeille.

Katso kaikki digitaaliset invertterit tästä

Suosituimmat mallit